Srma group

Beograd, Kraljevo, Šabac, Vranje, Niš

Pitajte stručnjaka


GRUBI GRAĐEVINSKI MATERIJAL

Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje
o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!
ekspert
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer


Poštovani,

Prvo pitanje je, usled čega se javilo to oštećenje. Obično je to neki dublji problem, od samog površinskog saniranja. U svakom slučaju ako je potrebno da se samo izravna površina, to je najbolje uraditi sa reparaturnim malterom (preporuka je SikaMonotop 412N). Nakon toga pregletovati i okrečiti. 

Poštovani,

To su dva različita brenda,  u suštini je isti građevinski materijal. Ytong blokovi su atestirani, sa svim potrebnim sertifikatima. Pored lake i brze gradnje, odlikuju se i protivpožarnošču i dobrom termo i zvučnom izolacijom.

Poštovani,

Pre svega, potrebno je da se konsultujete sa statičarem. To je ukupno 81m2 zida, težina zida od giter bloka oko 200 kg/m2 za zid d=25cm, dok je zid od gk za neku standardnu varijantu i do 3 puta manje težine. Uopšte nije zanemarljiva težina, obavezno se konsultovati sa stručnim licem da izađe na teren pre adaptacije.

Poštovani,

Tu smo uvek za sva pitanja da Vam pomognemo.

Iako je to trotoar oko kuće i biće malo opterećenje, potrebno je staviti armaturnu mrežu, Q131 je sasvim dovoljna. Pre betoniranja, potrebno je dobro da nabijete zemlju. Nakon postavljanja oplate, postavite armaturnu mrežu na neke distancere (možete i kamenčiće) da se odvoji od nabijenog tampon sloja.

Nakon toga se naliva beton i gletericom na kraju fino izravnati da se dobije glatka površina. Beton je potreban marke MB20, nema potrebe za jačim betonom. U principu je odnos 280kg cementa i 1.15 m3 agregata (šljunka). Ne zaboravite da narednih par dana trotoar kvasite vodom, kako ne bi došlo do pucanja usled skupljanja betona. Pozdrav! 

Poštovani,

YTONG ima blok za zvučnu izolaciju između dva stana na 52 dB, a to je ZBZ 25**, to je jedini materijal na tržištu koji ima atest za zvučnu izolaciju i to je najjednostavniji sistem. Recimo da bi zadovoljili te propise od 52 dB giter blok je potrebno dodatno otežati npr. peskom i teškim malterom, a zid od pune opeke je potrebno dodatno otežati teškim malterom.