Pronađite prodavnicu

060 029 41 33

Stirpor primena i prednosti

Stiropor, poznat i kao ekspandirani polistiren (EPS), je lagani materijal bele boje koji se široko koristi u građevinarstvu. Zbog svoje strukture koja se sastoji od 98% vazduha, stiropor je izuzetno efikasan kao izolacioni materijal. Dostupan je u različitim debljinama i dimenzijama.

Stiropor se široko koristi u građevinarstvu kao izolacioni materijal za zidove, podove, krovove, temelje i fasade. Njegova primena pomaže u smanjenju toplotnih mostova i optimizaciji energetske efikasnosti objekata. Stiropor se takođe koristi u izradi sendvič panela, u termoizolaciji cevi i kao zaštitni sloj u betonskim konstrukcijama. Zahvaljujući svojim karakteristikama, idealan je za novogradnje, kao i za renoviranje i nadogradnju postojećih objekata.

Izolacija od stiropora nudi mnogobrojne prednosti, uključujući visoku termičku otpornost, što za rezultat ima umanjenje potrošnje energije za grejanje i hlađenje. Lakoća materijala olakšava transport i ugradnju, čime se smanjuju ukupni troškovi izgradnje. Stiropor takođe pruža odličnu zvučnu izolaciju, poboljšava mikroklimu unutar objekata i ne upija vodu, što sprečava razvoj plijesni i gljivica. Osim toga, stiropor je dugotrajan materijal koji može izdržati velike mehaničke opterećenja bez deformisanja.

Stiropor karakteriše niska težina i visok nivo termičke izolacije, sa koeficijentom toplotne provodljivosti obično u rasponu od 0.032 do 0.040 W/mK, što ga čini jednim od najefikasnijih izolacionih materijala na tržištu. Materijal je dimenzijski stabilan i ne sadrži supstance štetne po zdravlje. Stiropor se proizvodi u različitim gustinama, od lakših varijanti za unutrašnju izolaciju do gustih, robusnih ploča koje se koriste za spoljne zidove i izolacije. Otporan je na većinu organskih rastvarača, algi i bakterija, što ga čini idealnim za upotrebu u različitim klimatskim uslovima.