Pronađite prodavnicu

060 029 41 33

Cena

Građevnski alat i materijal na beloj pozadini

Mineralna - staklena vuna primena i prednosti

Mineralna vuna je izolacioni materijal proizveden od prirodnih mineralnih vlakana. Ova vlakna se dobijaju topljenjem stena ili žlindre na vrlo visokim temperaturama, a zatim se centrifugiraju u fina vlakna koja se vezuju uz pomoć smola. Mineralna vuna je dostupna u obliku ploča ili rolni i odlikuje se odličnim izolacionim svojstvima.

Mineralna vuna se široko koristi za termičku i zvučnu izolaciju u građevinarstvu. Idealna je za izolaciju fasada, unutrašnjih zidova, krovova, podova, kao i za izolaciju ventiliranih fasada i spuštenih plafona. Zahvaljujući svojoj otpornosti na visoke temperature, mineralna vuna je takođe čest izbor za izolaciju objekata koji zahtevaju povećane mere protivpožarne zaštite.

Glavna prednost mineralne vune leži u njenoj superiornoj termičkoj izolaciji, koja značajno doprinosi energetskoj efikasnosti zgrada. Ova izolacija pomaže u održavanju konstantne temperature unutar objekta, smanjujući potrebu za dodatnim grejanjem ili hlađenjem i time umanjujući troškove energije. Mineralna vuna takođe efikasno smanjuje prenos zvuka, što povećava komfor unutar prostora smanjujući buku iz spoljašnje sredine i između različitih prostorija unutar zgrade. 

Mineralna vuna karakteriše se visokim koeficijentom toplotne provodljivosti, obično u rasponu od 0.035 do 0.040 W/mK, što osigurava efikasnu izolaciju. Gustina mineralne vune varira od 30 do 200 kg/m3, u zavisnosti od namene i specifikacija proizvoda. Materijal je hidrofoban, što znači da odbija vodu i sprečava njen prodor u izolacioni sloj, čime se izbegava rizik od kondenzacije i razvoja buđi. Mineralna vuna takođe poseduje odlične zvučno-izolacione osobine, čineći je pogodnom za primenu u objektima gde je smanjenje buke prioritet.