060 / 029 - 41 - 21 Treba Vam pomoć pri online kupovini?
Pozovite nas odmah!
Srma Group

Pitajte stručnjaka

Julijana Todorović
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer
Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!

Izaberite oblast

FASADE, MALTERI, PRAŠKASTI MATERIJALI

Interesuje me koliko je potrebno maltera, glet mase i boje za krečenje? Za površinu od 150m2. Hvala

Poštovani,

U zavisnosti od toga kakav je zid, variraju i potrošnje. Prosečna potrošnja:

Za malterisanje zidova debljine 2cm, produženim malterom u razmeri 1:3:9, potrebno je oko 3m3 smese, odnosno ( 440 kg cementa, 650 kg kreča,  2.8 m3 peska).

Potrebna količina glet mase za tu površinu je oko 270kg, dok je poludisperzije potrebno 30 Lit. Potrošnje i količine su okvirne. 

Da li imate neki savet kako da skinem stare tapete??

Poštovani,

Rastvor obične vode i sirćeta u odnosu 10:1 je jedno od rešenja. Jeftino je, brzo i veoma efikasno. Tapete natopljene ovim rastvorom bi trebalo da se lako skidaju posle nekoliko minuta. Uz pomoć špahtle možete sastrugati delove koji ne mogu da se skinu. Nakon skidanja tapeta, preporučujem gletovanje zidova.

Koja je razlika između akrilnog i silikatnog maltera za fasadu?

Silikatni sloj je paropropusan i vodoodbojan dok je akrilni više vodoodbojan a malo paropropusan, zato je i cena silikatnog viša. Akrilni sloj zbog dobrih mehaničkih karakteristika se preporučuje za fasadu sa stiroporom, dok  je silikatni povoljan za fasadu od kamene vune, kako bi se u potpunosti iskoristila osobina paropropusnosti kamene vune.

Treba da uradim Demit fasadu, koja je tehnologija izvođenja? Odluka je da izolacija bude stiropor 10cm. Konkretno me zanima koji je sve materijal potreban?

Poštovani,

Moja preporuka je da radite sa materijalom od jednog prozvođača, recimo Maxima, Ceresit, Jub.. Što se tiče stiropora, na tržištu je velika ponuda raznih proizvođača i sumnjivih kvaliteta,  moja preporuka bi bila Austrotherm, to je stiropor koji je atestiran i proverenog kvaliteta.

Demit fasada se izvodi tako što: Prvo se postavi početna ugaona lajsna, lepak se nanosi na stiropor po krajevima i na sredini,  nakon lepljenja se stiropor tipluje (16cm, 6-7kom/m2).

Nakon toga se postavlja prvi sloj lepka , postavlja se mrežica (sa preklopom), pa drugi sloj lepka.  Nakon sušenja, nanosi se završni sloj maltera, i preko toga se fasada može ofarbati u boji po želji. 

Koja je tvoja preporuka (cena/kvalitet), za materijal kao završni sloj za fasadu. Izolaciju, lepak i mrežicu sam već postavio, sad razmišljam od kog proizvođača da uzmem završni sloj, gledao sam jub, rofix, zorka, isomat, bekament. Cene variraju, šta bi bilo optimalno iz tvog iskustva.

Poštovani,

  Moja preporuka, za odnos cena/kvalitet, bi bio JUB od ponuđenih. Sa njihovim materijalima nismo imali problema prilikom izvođenja i kroz godine su se pokazali kao dugovečni i kvalitetni. Razlika između zaribanog i zaglađenog maltera je u teksturi.

 

Pošaljite pitanje