060 / 029 - 41 - 21 Treba Vam pomoć pri online kupovini?
Pozovite nas odmah!
Srma Group

Pitajte stručnjaka

Julijana Todorović
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer
Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!

Izaberite oblast

SUVA GRADNJA

Šta je sve potrebno od materijala za gips kartonski zid, ukupna površina je 26m2. Ako možete mi otprilike napisati, potrebno mi je da naručim materijal ali da prvo vidim kolilko će to koštati. Pozdrav!

Poštovani,

Nista mi naveli od čega se sastoji GK zid i koje je širine, pretpostaviću da je jednostruka obloga od GK ploča. Potreban materijal po normativima Knauf-a:

Knauf ploča A 13, 12,5 mm X 2600  m2   52

Knauf Uniflott 5 kg                          kg    13

Bandaž traka od staklenih vlakana   m'    39

CW profil 75/2600 mm                     m'    52

UW Profil 75/4000 mm                    m'   18.2

Knauf PE - dihtung traka 70 mm      m'   1.2

Knauf vijci TN 25                        kom    754

Knauf tipl s vijkom K 6/35 mm    kom     41.6

Na ove kolilčine bi trebalo dodati po 5-7% ,zbog rastura materijala. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam se obratiti na telefon  011/3773-981 ili na eMail: inzenjering@srmagroup.com

Da li je moguće lepiti GK ploče? U pitanju je deo zida ispod prozora koji je oštećen. S obzirom da nisam vičan sa profilima, mislio sam samo zalepiti ploče. Al se bojim da ne otpadnu. HVALA.

Poštovani,

Moguće je zalepiti, potrebno je prvo površinu očistiti od prašine i prljavšstina. Lepljenje se vrši lepkom za gips karton, preporuka je Knauf Perflix. Pozdrav.

Pregradio sam predsoblje gips karton plocama i napravio kupatilo. Ovih dana trebam da pocnem da lepim plocice, par majstora me je savetovalo da pre nego sto pocnem da lepim plocice,da preko tog zida navucem lepak i mrezicu na ceo zid , pa potom da mazem hidroizolaciju i da lepim plocice., a neko mi kaze da slobodno direktno premazem hidroizolaciju na gips ploce i preko da lepim plocice. Šta je bolje rešenje i što je bitna mrežica? Pozz, Trajko

Poštovani,

Bolja varijanta je da prvo stavite mrezicu u lepak, sigurnije i kvalitetnije. Razlog je što na taj način „armirate“ tu površinu.  Smanjuju se mehaničke vibracije koja ce se javljati otvaranjem i zatvaranjem vrata kupatila koja su na tom zidu, pa da ne bi bilo da kad malo jače zalupite vrata da otpadnu plocice. Čisto radi dodatne sigurnosti preporuka je sa mrežicom. Pozdrav.

Treba da zalepim stiropr od 3 cm , na zid prema komsiji , ali bih hteo da to posle prevucem mrezicom i izgletujem.Moze li mi ko pomoci sa par saveta , kako se pravilno radi.?

Poštovani,

Prvo dobro  namazati zid podlogom, zatim (ako je zid ravan) zamesati lepak, naneti na zid nazubljenom gletericom i zalepiti plocu. Nakon toga se nanosi lepak na ploče stiropora kao kad gletujes, „ utopiš“ mrežicu i zatim istu „prepeglaš“ lepkom ( preklop mrežice da bude par cm). Kad se to osuši, možeš da gletuješ, u 2 ruke, i na kraju bojenje. 

Da li mogu da se lepe pločice na zid od gipskartona?

Poštovani,

Može, a ako se pločice postavljaju u kuhinji ili kupatilu, preporučio bih da koristite vlagootporne (impregnirane) gk ploče.

Pošaljite pitanje