060 / 029 - 41 - 21 Treba Vam pomoć pri online kupovini?
Pozovite nas odmah!
Srma Group

Pitajte stručnjaka

Julijana Todorović
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer
Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!

Izaberite oblast

TERMOIZOLACIJA

Kako najpravilnije izolovati tavanski prostor, koji nije u funkciji? Koja je tehnologija izvođenja radova? Imam velike gubitke energije, jer bivši vlasnici to nisu uradili. Mnogi majstori su mi savetovali da je izolacija rešenje, ali koja je najbolja?Razmišljao sam o KNAUF-u, pa ako mi možete reći kako se zovu i proizvodi koji se ugrađuju. Hvala.

Poštovani,

Definitivno Vam preporučujem Knauf, na tržištu ubedljivo najkvalitetniji materijali. Potrebno je prvo postaviti PE foliju (aktivna parna brana) -Homeseal LDS 5 Silk (preklopi idu po 10cm, lepe se univerzalnom lepljivom trakom, Homeseal LDS Solifit.  Kao izolaciju možete polagati ploče kamene vune (Natur board fit) ili rolne staklene vune (Knauf classic 0.39), na Vama je odluka (kamena je kvalitetnija i blja svojstva, al samim tim i nešto skuplja). Preporuka je da se izolacioni materijal prekrije paropropusnom-vodonepropusnom folijom, Homeseal LDS 0.02, da biste ga zaštitili od prašine koja se nalazi u potkrovlju.

Pozdrav

Koja je svrha parne brane? To se sada svuda postavlja, pre 20-30 godina to nije ni postojalo ...pozdrav od Pere

Poštovani  Pero,

Parna brana ima ulogu da spreči (u potpunosti ili delimično) ulazak vodene pare iz unutrašnjeg prostora u sistem sklopova objekta, odnosno termičkog omotača objekta. Pre svega je njena uloga od velikog značaja kada je u sistemu termičkog omotača mineralna vuna. Faktički ona onemogućava da se pojavi kondenzacija u mineralnoj vuni.

Poštovani, koja kamena vuna ide za termoizolaciju na podu? Urađena je već hidroizolacija od kondora i bitulita.

Poštovani,

Preoporuka je Knauf Naturboard pod (standard ili plus u zavisnosti od opterećenja), minimalne debljine 8 cm. Nakon toga postaviti foliju i možete raditi cementnu košuljicu (preporučujem Knauf Estrich 20) . Pozdrav

Da li je neophodno pri izolaciji potkrovlja postavljati vunu preko rogova? (između rogova sam postavio svakako). I koja bi bila minimalna debljina kako bih dobio dobru izolaciju?

Poštovani,

Neophodno je postaviti izolaciju preko rogova, ti rogovi su tkzv „termomostovi“, gde dolazi do gubitka toplote. Između rogova kamenu  vunu, a preko rogova postaviti staklenu vunu minimalne debljine 10 cm. Ne štedite na izolaciji, pogotovu kad je upitanju potkrovlje, jako je bitno da se ugradi na pravilan način i sa dobrim i kvalitetnim materijalima, naša preporuka za staklenu vunu je URSA, a za kamenu sigurno - Knauf. Pozdrav!

Poštovani, nije mi jasno za mineralnu vunu, pitanje oko termičke provodljivosti. Konkretno, da li je bolje uzeti mekšu vunu i sabiti je ili tvrđu vunu i da bude iste debljine kao ona mekša koja je sabijena? Takođe, upoređujući cene, video sam da ako je veća termička provodljivost to je cena niža. Što nije logično, ako može objašnjenje?

Poštovani,

Prevelikim gnječenje i sabijanjem staklene vune (mekša), uništavaju se njene termičke sposobnosti, tako da to nikako nije opcija, bolja je varijanta uzeti kamenu vunu . Pitanje je samo za vaš konkretan slučaj, šta se izoluje?

To što ste Vi uočili kao nelogičnost, to je fizicka veličina W/(mK)) , odnosno koeficijent toplotne provodljivosti. Što je taj koeficijent niži to su bolje termičke karakteristike materijala, a samim tim je viša cena.

Pošaljite pitanje