Pronađite prodavnicu

060 029 41 33

Logo Kompanije 30 godina

Pravo na odustajanje


Pravo kupca na odustajanje

Prema Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srbije, kupac ima pravo da odustane od ugovora zaključenog na daljinu ili izvan poslovnih prostorija u roku od 14 dana, bez navođenja razloga i bez ikakvih troškova.

Ovo pravo se odnosi na sve ugovore zaključene na daljinu, poput online narudžbi, telefonskih porudžbina ili porudžbina putem pošte. Kupac može da odustane od ugovora i vrati proizvod, čak i ako je proizvod već korišćen, pod uslovom da nije došlo do njegovog oštećenja ili uništenja.

Obaveze kupca pri odustajanju

Kupac je dužan da vrati proizvod u originalnom pakovanju i stanju, u roku od 14 dana od dana kada je obavestio prodavca o odustajanju. Troškove vraćanja proizvoda snosi kupac, osim ako prodavac nije ponudio da sam preuzme robu.
Prodavac je dužan da kupcu vrati plaćeni iznos u roku od 14 dana od dana kada je primio obaveštenje o odustajanju, bez odlaganja i bez ikakvih dodatnih troškova.

Izuzeci od prava na odustajanje

Postoje određeni slučajevi kada kupac nema pravo na odustajanje, kao što su:

  • Ugovori o isporuci robe koja je izrađena po specifikaciji kupca ili očigledno prilagođena

U ovim slučajevima, kupac nema pravo na odustajanje, osim ako to nije drugačije ugovoreno.

Obaveze prodavca

Prodavac je dužan da jasno i razumljivo obavesti kupca o pravu na odustajanje, kao i o uslovima, rokovima i postupku ostvarivanja tog prava. Ove informacije moraju biti dostupne na vidljivom mestu na internet stranici prodavca.
Ukoliko prodavac ne ispuni ovu obavezu, rok za odustajanje se produžava na 12 meseci.